SMN & SNB =)

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, January 18, 2011

laki kena paham benda ni...

Jika seorang wanita menangis dihadapan kamu.

Itu bererti dia tidak dapat menahanya.


Jika kamu memegang tanganya disaat dia sedang menangis,

Dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu.


Jika kamu membiarkanya pergi

Dia tidak akan pernah kembali lagi menjadi dirinya.

Selamanya…


Seorang wanita tidak akan mudah menangis

Kecuali dihadapan orang yang amat disayangi

Dia menjadi lemah.


Seorang wanita tidak akan mudah menangis

Hanya dia sangat mencintai dan menyayangi kamu

Dia akan menurunkan rasa egoisnya.


Lelaki, jika seorang wanita pernah menangis keranamu

Tolong pegang tanganya dengan pengertian.

Dia adalah orang yang akan tetap

Bersamamu sepanjang hidupmu.


Lelaki, jika seorang wanita pernah menangis keranamu

Tolong jangan menyia-yiakanya.

Mungkin kerana dengan keputusanmu itu

Kau merosakkan kehidupanya.


Saat dia menangis dihadapanmu,

Saat dia menangis keranamu,

Lihatlah matanya…

Dapatkah kau lihat dan merasakan sakitnya?

Fikirkannya…


Wanita manakah yang akan menangis

Dengan murni dan penuh kasih saying

Didepanmu dan keranamu…


Dia menangis bukan kerana lemah

Dia menangis bukan kerana ingin meraih simpati atau rasa kasihan.

Dia menangis kerana

Menangis dalam diam-diam

Tidakkah memungkinkan lagi.


Lelaki…

Pikirkanlah tentang hal itu

Jika seorang wanita menangisi hatinya

untuk kamu

Dan semuanya kerana dirimu.


Inilah waktunya untuk melihat apa yang telah

engkau lakukan untuknya,

Hanya kau yang tahu jawapanya….

Pertimbangkanlah…


Kerana satu hari nanti

Mungkin akan terlambat untuk menyesal,


mungkin juga terlambat untuk meminta maaf

Monday, January 17, 2011

life after marriage

aku x lupa blog aku ni..sebenarnya bnyk isu aku nk perkatakan. tetapi..xde masa sgt. alhamdulillah..aku dh pun kawen..bersama insan yg aku sayangi. semuanya berjalan dengan lancar. ade gak yg tny..

so hows life after marriage?

bagi aku...as if aku mendapat seorg bff berlainan jantina (bff laki for life k). so skg ngah adjust life masing2 to fit in. biase la...2 kepala..mesti bnyk perkara nk kena betulkan kan?

adakah aku merasakan hidup aku ini sempurna skrg?

dari dulu lagi..maksud aku sblm kawen lg, aku rs hidup aku dh ade sgala2nya. ape la yg ALLAH x bg kat aku..tinggal aku je yg tidak bersyukur.

ade ape2 perubahan ke selepas kawen?

x de ape sgt la..cuma famili makin besar..tanggungjwb makin besar...dosa pun makin bnyk sbb dah ade suami...peluang utk buat pahala pun bnyk (tp aku je yg mls). lgpun aku n suami x tgl skali...so we r married but bujang...ok what...? hehe.

bani..ko ni anak dara lg ke??

aitttt!! apesal ko sibuk. hehe.

bani..ko dh berisi ke??

aku makin kurus..ko kata berisi mende nye..xpela, jap g aku makan nasik bnyk2 k! tp lepas tu aku senaman balik...haha.

tak rindu ke duduk berjauhan ni? kenape x mintak transfer je?

windu2..tp masing2 ade kerjaya masing2. susah payah belajar..mesti nk berjaya dlm kerjaya kan. so...berkorban la sekejap. perkahwinan kami x menghalang itu semua. mintak transfer? oo..not for now.

ni ngan kawan2 yg dtg wedding aku..ade lgi kawan lain yg dtg..tp ni je la yg dpt aku upload. syg semuanya.. =)

ha..ni kami dn kwn2 suami aku...sape la kami tanpa kawan kan..

Wednesday, September 29, 2010

my wedding updates

my wedding concept is 'sempoi2' n 'less than ordinary'. my top priority is my honourable guests. wedding is channelled properly according to the budget that ALLAH gives me (forever we thank u ALLAH). expected to be held on 4th dec 2010.. so to all my friends..plz block the date!!

the rest i leave it to ALLAH..we work..we pray..n tawakal. okay..here are some of the hantaran that i've prepared. probably..u can get some ideas..or u can drop any +ve comments for me..k? enjoy!!

wallet n belt



jam


towel


kasut


cincin SMN



gubahan sirih


sgt suke sejadah ini..tp cian dh kena lipat2 =D


letak chocolate fero2 =P


buah2

i love doin it. plz pray for us..hopefully, the wedding goes smoothly as planned. tqvm.

Monday, September 27, 2010

terlalu dahagakan dunia...

salam..kali ni..aku nk meluahkan rintihan jiwa ku ttg org-org yg terlalu dahagakan dunia. terlalu cemas dgn keadaan hidupnya dalam masa 20 tahun akan dtg..10 tahun akan dtg..tapi entah2 kita mungkin bakal meninggalkan dunia yg penuh tipu daya dalam 10 hari akan dtg. waktu tu..penyesalan x berguna lagi.

Seperti kes yg berlaku bebaru ni..wanita tersohor yg dibunuh kejam..duit juta2..moga2 hartanya dpt memberi manfaat kpdnya. kisahnya..benar2 membuat aku berfikir..ape yg aku nak sebenarnya dlm hidup ni?? bila aku soal berkali2 hati dan akal ku ni..aku tidak bercita-cita menjadi org kaya..aku hanya nk jadi org yg sederhana, menerima rezeki halal dari ALLAH dan hidup tanpa hutang..kalau ade hutang pun kena secure cpt2. takut bila fikir bab2 mati ni..sesungguhnya mati itu amat dekat!!

lumrahnya..manusia ni xpernah puas dgn apa yg ade..lepas dpt satu..nk yg lain plak. hari berganti hari...bersusah payah membyr hutang..lg 1, amalan riba tu...amat2 menakutkan..aku skrg pun..ade beli keta 2nd hand..pakai conventional loan. x sukenye. tp sbb beli keta 2nd hand..kdg dia wajibkan kita amik dr bank2 tertentu. x sbr aku nk hbs byr duit keta tu.

kalau org bc blog aku..yg mana x kenal tu..mungkin beranggapan..minah ni x bercita2 la..haha. sbnrnya..aku ni bercita2 sgt tgi org nya... i work hard towards it..smpi skg..aku dpt apa yg aku nk. N setiap kali ALLAH makbulkan..aku berfikir....dgn syukur yg dipanjatkan yg x seberapa..adakah benda yg aku dpt ni akan memanfaatkan aku kelak. hidup ini sepatutnya hny utk mencari keredhaan ALLAH..tp apakan daya. kdg2 aku terbabas..tertipu jugak dgn mainan dunia. tp semoga ALLAH memberi kesempatan utk kita bertaubat.

aku sedar..aku ini insan jahil. bab2 ibadah pun bnyk lg yg kena belajar..tambah2 bab muamalat Islam ni..lg la bnyk yg perlu dipelajari. aku ade gak bercita2 nk masuk kelas..mcm kat uia dulu..ustaz2 ajar. pengajian tentang Islam ni amat mendamaikan n sgt2 best. merindui zaman uia..di mana suma subjek dikaitkan dgn Islam.

ikhlas,

insan yg suka berfikir ttg mati ttpi amalan nye masih kureng!!

Tuesday, September 7, 2010

SLAMAT HARI RAYA AIDILFITRI =)

Salam kepada muslimin dan muslimat,

di kesempatan ini, ku ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri dan mohon maaf sekiranya ada silap salah. kepada semua yg graduate dengan cemerlang dari universiti ramadhan ini, tahniah yg x terhingga ku ucapkan. ku amat jeles dengan anda, kerana ku gagal..sama ada boleh repeat lagi atau tidak, xpasti la =(

dan lagi satu..ramai yg remind, ini raya terakhir ku sbgi SINGLE. haha. mekasih. kalau x..ku mmg x brapa nk hengat. yg mana akan pulang ke kampung halaman..tlg la hati2..kalau benti kat R&R mana2, sila la kol org yg tersyg..mungkin saja dia tersgt la risau menanti kepulangan anda. terutamanya ibubapa kita.

tahun ni..raya ke-4 aku tanpa ayah...dan raya pertama tanpa tok..suasana sudah tentu berbeza. raya pun biasa2 ja..dlm erti kata lain..raya dlm kesedihan. tp aku masih mempunyai satu permata yg tidak ternilai..iaitu ibuku!!! alhamdulillah. mak! tgu adik pulang k. hehe. tahun depan..bertambah sorang ibu dan ayah..so aku dpt lg dua permata. insyaALLAH. syukur atas nikmat mu ya ALLAH.

MARILAH SAMA2 KITA MELEBURKAN DOSA DI TAPAK TANGAN, BIARKAN IBLIS DAN SYAITAN MENANGISI SEGALA PENAT LELAHNYA MENYESATKAN KITA KERANA
IANYA TELAH MENJADI SIA2.


ikhlas,

SITI NOORBANI HUSSAIN
29 RAMADHAN 1431H

Sunday, August 29, 2010

sakit GG ag..

berikut adalah rawatan yg bakal aku amik. di kala fasa terakhir ramadhan ni..tabahkan ati =D

Rawatan salur akar (rawatan endodontik) merupakan salah satu rawatan
pilihan bagi gigi yang telah dijangkiti atau rosak atau mati agar gigi
tersebut tidak dicabut dan boleh terus kekal berfungsi di dalam mulut.

Apakah ciri-ciri gigi yang memerlukan rawatan salur akar?

  • Gigi yang rosak teruk atau mempunyai tampalan yang besar hingga melibatkan lapisan pulpa.
  • Gigi yang telah mati.
Kenapa rawatan salur akar perlu dilakukan?

Rawatan salur akar dilakukan supaya gigi yang rosak itu tidak dicabut yang mana akan dapat mengekalkan gigitan dan fungsi gigi.


Apakah akibatnya jika rawatan ini tidak dibuat?
  • Ketidakselesaan atau kesakitan akan bertambah teruk.
  • Jangkitan atau nanah akan terjadi pada gigi tersebut.
  • Gigi itu mungkin terpaksa dicabut.

Prosedur

Rawatan ini mungkin memerlukan satu hingga dua atau lebih temujanji.
Salur akar (kanal) gigi akan dibersihkan terlebih dahulu dengan
menggunakan peralatan dan ubatan sebelum ianya ditutup.



Soalan yang kerap ditanya

Adakah rawatan ini menyakitkan?
  • Kebiasanya rawatan ini tidaklah menyakitkan. Bius setempat kadang- kadang digunakan jika perlu.
  • What complications may arise?
    • You may experience bleeding, pain, swelling or discomfort.
      Infection may also occur but this can be treated with antibiotics and pain killers.
  • Adakah saya memerlukan korona selepas rawatan salur akar?
    • Rawatan
      salur akar tidak semestinya memerlukan korona. Rawatan korona hanya
      perlu jika kehilangan struktur asal korona gigi sangat teruk.
  • Di mana saya boleh mendapatkan rawatan ini?
    • Anda boleh ke klinik pergigian yang berhampiran untuk mendapatkan nasihat, pemeriksaan dan maklumat lanjut mengenai rawatan ini.
  • Thursday, August 26, 2010

    bukankah diam itu lebih baik??

    Kenapa asyik membuka mulut

    berkata-kata kosong

    tanpa manfaat sedikitpun,

    bukankah diam itu lebih baik?


    Kenapa sibuk mengatakan

    keburukan orang lain

    dengan tidak henti-henti mengumpat,

    bukankah diam itu lebih baik?


    Kenapa mulut tidak penat

    mengeluarkan kata-kata kesat

    meskipun kepada rakan-rakan,

    bukankah diam itu lebih baik?


    Kenapa masih tidak insaf

    berkata-kata buruk

    dengan mengutuk orang lain,

    bukankah diam itu lebih baik?


    Kenapa agaknya mulut itu

    tidak boleh dikunci walaupun

    untuk masa yang singkat,

    bukankah diam itu lebih baik?

    lama gile x update blog.. =)

    salam to all muslims,

    lama gila aku x update blog. kononnya bz la sgt kan..so kali ni dah update n touch up2 sket blog. rasa semangat la sket. nothing much to tell, bersyukur dengan apa yg ada. dah mula sibuk fikir pasal wedding..wakaka. mcm x caya ja..pelan2 kayuh. so smpi di sini dulu..nnt ada apa2 yg bermanfaat akan ku update lg.

    wassalam =)

    Saturday, May 15, 2010

    KHITBAH =)

    my mashoorian friends except ani (in blue baju kurung) hahaha.

    my beloved opis mates..tq for coming!


    my sekolah rendah mates =)


    Basically, this entry is about my engagement day that was held on 9th of may, 2010. the date was chosen by my mommy in law to be, puan zaiton..hehe. it was in conjunction wif mother's day and my fiance's birth date. as for me..i have no problem about the date. haha. from accountant's perspective, it is definitely a cost saving in the future..3 in 1 celebration. haha. juz kidding!!

    i enjoyed all the way until the engagement day. i dun want anybody to be stressed out. but my mom n my aunt did hide something from me..they did clean up the tok's house by themselves...if only i knew..i would never let them do that...it took really a hard work to clean up the house. tq so much to my cousins..who hv helped me out. special thanks to my mom n my aunty.

    i made all the hantaran's boxes by myself..i like it alot. i mean..it is one of my hobbies..regarding the artwork thing. the outcomes..as long as i feel satisfied..then its ok. it doesnt really matter of what ppl think of it.
    one of the boxes =)

    k2..enuv about behind the scene things..haha. on that day, the rombongan arrived arround 2.30.. i expected the discussion/negotiation to last at least 45 minutes to 1 hr..i was so suprised..it took only..i think less than 20 minutes kot..i went down...pn.zaiton put the ring on my finger..then settled. i feel released, grateful n thankful..and most importantly..couldnt wait to wipe off the make up on my face. haha. i was born to hate make up..i like natural thing.

    special thanks to my beloved mom, my beloved aunts n uncles, cousins, friends who helped me, gave presents, came to the kenduri n many more. tq so much. i will never forget =) ALHAMDULILLAH FOR EVERYTHING..MOST IMPORTANTLY..THANK U ALLAH. to those i didnt invite..so sorry guys...it was juz a small ceremony..insyaALLAH, will invite u guys to the wedding..expected to be held in dec..insyaALLAH..

    Sunday, March 28, 2010

    ISLAMIC TIPS FOr ALL THE FACEBOOK USERS


    banyak kita dengar sana sini diperkatakan tentang hukum join FB ni..so lets make it clear. Hukum membuka akaun FB dan menggunakannya adalah HARUS selagi tidak disertakan dan tidak mampu dihadirkan bukti bertulis yang keuntungan daripada FB ini digunakan untuk penjajahan haram, keganasan dan serangan ke atas umat ISLAM. sekiranya, dapat dibuktikan maka hukumnya bertukar menjadi HARAM.

    walaupun HARUS, umat ISLAM sepatutnya berhati2 dan telah disarankan oleh Ustaz Zaharuddin abd Rahman (petikan dr majalah solusi no. isu 17 beberapa tips bagi FB user. so sama2 la kita amik iktibar (ade ayat ku tambah skit2)..n kalau terkena batang hidung tu..sila betulkan hidung anda. hahahaha. post ni juga ku tujukan utk diri sendiri utk memperbaiki diri yg jahil lg hina..

    1) memanipulasikan akaun FB utk manfaat ISLAM melebihi kepentingan peribadi. contohnya, memberikan kata2 yg baik dalam status kita, hadith atau ayat Quran, video atau audio dan sebagainya lah.

    2) tidak memasukkan perician peribadi yg sensitif. cukuplah sekadar nama, dob dan education.

    3) tidak berkongsi terlalu banyak gambar peribadi (khususnya ppuan) tanpa had. perlu diingat ia akn kekal di FB org yg dikongsi dan juga syarikat FB.
    contohnya: gambo kissing, gambo yg terlebey over..bnyk terjadi ni...

    4) jaga aurat dan pandangan mata. jgn upload gambo yg tidak lengkap penutupan auratnya (khususnya wanita), apatah lagi yang benar-benar mendedahkan aurat.

    5) elakkan ghibah (mengumpat) dalam FB krn telah terang lagi bersuluh bhw mengumpat yang diibarat memakan bangkai saudara sendiri itu haram hukumnya.
    astaga....ampunkan ya ALLAH..

    6) hadkan dan kurangkan perbincangan soal remeh temeh peribadi yang MEMBUANG MASA DIRI SENDIRI DAN ORG LAIN
    -yg ni mmg banyak...hahahaha. majoritinya ppuan, bukan boleh ditegur..kang hangen...kpd golongan sebegini, get a life..mungkin org layan status kita, ikhlas or x, xtau la kan..tp kisah hidup kita menjadi bualan di pejabat2, n mcm2 lagi la. salah sape? reserve la skit utk diri sendiri..xperlu spill it out..nampak sgt x matang lau suma benda, susah payah idup kita pun nk update kat FB. org len pnya cabaran hidup lagi tough tp x kecoh pun. malu sket. sifat malu tu penting. may be yg dh xtahan..bg teguran..kita melenting. salah sendiri kabur...renung2kanlah k..

    7) tidak terlibat dengan mainan dan aplikasi yang dijangka bercanggah dgn islam seperti kuiz ramalan nasib. sama ada atas dasar suka2 or ape2 je la. niat sama sekali x menghalalkan cara. ingat tu..
    - contoh terkini...My Daily LUck..main poker ke...lu pk la sendiri ek..

    8) tidak mempercayai aplikasi tilik moden spt rahsia tarikh lahir dan sepertinya lah.ada atas dasar suka2 or ape2 je la.

    9) menyedari bhw info kita di FB blh menjadi database pihak asing utk memantau kehidupan kita jika tidak dikawal.

    so ape tgu lagi..sama2 la kita memperbetulkan diri kita selagi kita masih dpt bernafas. kerna mati itu tidak mengenal usia. dan jangan la kita memperbodohkan diri kita dgn mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata jgn kerana disebalik tiap2 sesuatu itu pasti ade hikmah n solid reason. ISLAM IS THE WAY OF LIFE! takbir! =)
    yg baik itu dtg dr ALLAH..yg buruk itu dtg dr kelemahan diri ku sendiri. maaf n tq for ur precious time k.

    Monday, February 1, 2010

    stop criticizing!! start judging yourself!!

    MISS FABULOUS!! =p

    salam..aku menulis blog dikala aku berada pada tahap kewarasan yg sewajarnya. hehe. tujuan post kali ini adalah lebih kepada luahan perasaan. bila teringat rasa tersentuh gak hati ni..tapi apakan daya..mulut manusia..tak boleh tutup kan.

    so..aku akan story balik..kritikan/-ve comments daripada juri2 awam yang aku x penah lantik pun, (tp dia tetap nk komen), korang nilai lah sendiri. patutkah tersentuh hati ku ini or im just over feeling. kritikan yang aku terima sepanjang aku brada di putrajaya..yg aku rs org tu xde hak pun nk berkata begitu terhadap aku.

    ISU AKU TURUN BERAT BADAN

    fuyyoo!! isu ni hangat diperkatakan ya..aku pun xsangka akan mendapat liputan sebegini luas. masa aku nk senaman dulu..aku xkacau sape pun. skg dh trun..ramai plak org nk bg pendapat ek. isk3. sabo je la bani. aku selalu berdoa.. " ya ALLAH, aku mohon..turunkan lah berat badan ku sekiranya ia baik untuk ku. dan Ya ALLAH..jika aku kurus..jgn hanyutkan aku dgn pakai2an ala2 golongan kafir/ berpakaian ketat dan tidak menutup aurat." so skg..aku tgh kurus..aku sedang diuji ALLAH dgn nikmat yg sementara. berikut adalah kritikan yg aku terima, dan aku tersimpan dalam ingatan..dan sudah tentu saja aku dah memaafkan org itu..

    1) "isk2...awat muka cenkung ni...mcm org sakit na. mcm org tua pun ada jugak."

    - ni komen dr mami jarum yang selalu bertandang ke rumah. dia ckp kat mak aku. mak aku hangen la jugak. so aku ckp..biokan. mungkin saja dia jeles sbb anaknya makin dipam2. biarkan..

    2) aku sedang minum air dalam bilik mesyuarat "bani, kamu ni ade kencing manis ke..asyik minum air je ni"

    - aduh..aku xsangka leh dicop sebegini. aku explain kat dia..saya mmg minum air bnyk wpun x dahaga, untuk tujuan detoks. puas hati dgn jwpn saya? saya sihat ye puan. puan jagalah kandungan puan elok2..takut2 puan je yg diabetis =))

    3) aku baru masuk bilik mesyurat "bani, makanla bekpes tu..jgn la diet..kamu tu lagi skit nk jadi papan dah"

    - pedih2...aku ckp kat puan ini..bukan saya xnk makan bekpes ni. tp sbb saya dah kenyang..saya bekpes awal..so pg2 lagi saya dah pegi cafe. lgpun..nasik lemak..bukan lah pilihan saya untuk bekpes. (lau aku papan..ko ape?)

    4) "ek eh..nape ngn dia tu..kurus semacam..kurus sbb sakit ke ape"

    - yg ni komen org yg pandang aku dr jauh je..then back-bitting la. ape lg. xpe..tp impak nye..aku was-was ngn golongan manusia ini..yg kalau berselisih ngn aku. senyum manisnya. tp dalam ati..hanya ALLAH yg tau..sowila..aku dh xpercayakan kalian.

    5) "eh bani..ko xde bontot la"

    -yg ni aku dpt time PMS. mmg menitis air mata aku. mungkin saja aku tidak memakai jeans ketat..untuk menunjuk bontot aku, jgn la ckp aku xde bontot de.

    6) "btul ke x amik ubat kurus ni..?"

    -yg ni aku rs nk lempang je..lantak ko la nk pcaye or x. sesen pun aku x rugi.

    7) "skit nye makan..diet xhbs2 lg ke. udah2 la tu..dh kurus dah..."

    - yg ni komen mungkin dr org yg tidak bnyk membaca. aku makan mengikut piramid makanan..bukan diet dah. akai ada ka. change ur mind setting plz...

    ini lah antara sdikit sbnyk isu berat badan aku ek. kebanyakkannya..org komen..aku senyum n aku berlalu pergi. kerna..bnyk kritikan yg aku nk kena telan. so kritikan anda mungkin saja..bukan yg pertama, dan yg pasti bukan yg terakhir.


    ISU PAKAI KERETA WIRA KELUARAN 1997


    "Oi..beli la keta baru. asyik pakai keta buruk ja"

    "ko ni pegawai..kedekut ke xnk pakai kete baru ni"

    hehe..komen cm ni. aku x kesah sgt. tp kalau salah waktu..rs nk nanges pun ada. salahkah aku..meletakkan kemahuan aku dibelakang..dan mendahulukan 1 tgjwb murni aku terhadap ibuku terlebih dahulu. hny wira yg aku termampu. bnyk fund yg perlu aku penuhi..kang aku pakai kete mahey2..kawen pakai loan..nk uat ape beb. bek la..aku ukur baju di badan sendiri.


    ISU SELALU GAYUT NGN MAK

    mmg aku akui..aku gayut ngn mak aku..lebih daripada normal. tp dia ibuku..best friend aku..xsalah kan. ade jugak yg kata..

    "dia tu suma nk citer kat mak die.."

    komen aku...ko gayut pakwe/ makwe...3g ngn bini..xpenah terlintas pun dihatiku yg -ve. tp aku gayut ngn ibu...ade jugaks yg nk kata ek. hargailah ibu anda..mungkin saja dia tgh kesunyian..di kala usia emas..xbnyk waktu utk kita nk bahagiakan ibu. tp mungkin saja..suara ceria kita ini dapat membuat ibu ketawa, menceriakan hari nya. stiap pagi aku kol mak dulu sblm dtg keje, mintak restu..lu ade mslh ke? hahahaha.

    ISU HANDBAG N KASUT

    "Aku tarak bley pandang handbag n kasut hg ni"

    -plg terkesan di hatiku..aku berbelanja dgn apa yg ada. mungkin saja..waktu itu aku baru mula bekerja. aku perlukan masa utk develop diri.

    -dan aku bukan lah manusia yg bila tgk seseorg itu..melihat brand kasut yg dia pakai, jenis kain yg dia pakai..jenis handbag...aku bukan jenis cm tu. lau dia dtg bersembang ngn aku lama pun..berlalu pergi..aku xperasan pun brand ape yg dia bw. cuma yg terkesan di hati ku..sifat2 +ve yg dia ada..or sifat -ve yg terlalu jelas utk aku membutakan diri. brand is a bonus for me..lau aku berkenan then ade brand..aku beli. lau aku berkenan n xde brand...aku beli jugak lau aku nk.


    KESIMPULANNYA:

    Aku xkan pernah bisa memuaskan hati siapa2. pesan ibu, biola ape org nk ckp..janji aku tau ape yg aku buat. truskan healthy lifestyle n jgn sesekali berbelanja melebihi kemampuan.

    WHEN PEOPLE WANT TO CRITICIZE U..GIVE THEM CHANCES..WHEN THEY HAVE DONE..STAND UP, GIVE THEM A BIG SMILE & A BIG APPLAUSE...N DONT SAY ANYTHING, JUST WALK AWAY AS A WINNER. TO ALL THE PEOPLE OUT THERE..IM YOUNG, FABULOUS N FULL WIF CONFIDENT!!!! (BANI POSSIBLE)

    Monday, December 14, 2009

    gemuk vs kurus



    gemuk salah..kurus salah..arghh..let me live my life!! tujuan ku meng-update blog ku kali ini..adalah untuk berkongsi sedikit sebanyak tips bagaimana untuk menurunkan berat badan yang telah ku amalkan dan untuk declare to the public yg aku x amik pil kurus atau benda2 yang sewaktu dgnnya!!!!! adoila..

    syukur ke hadrat Ilahi..aku berjaya menurunkan berat badan around 20-25 kgs tanpa perlu berbelanja lebey. i vote for natural ways n i changed my lifestyle 360. semenjak aku turun berat bdan ni..ramai la yg tny kat aku...makan pil ape? jus mate 5 ke? ish...xkan xmakan pil kot? awat kurus sampai nmpk mcm org sakit?? nak kawen ke..kurus2 ni? (soalan2 yg cetek pemikiran)..tp ku layan je. tp ade jugak soalan yg cm ni... bani, cm ne ko trun berat ni? ku prefer soalan mcm tu..at least..jgn la tuduh ku uat benda2 yg korang penah uat tu. lain org lain cara beb.

    inilah lumrah kehidupan..time ku gemuk..org ckp itu ini..mcm2 jenis penghinaan ku dpt. tp ku still enjoy my life. pedulikan ape org nk kata. tp perlahan2..ku ubah ke hidup yg lebey sihat n baik..berat badan mula trun. org ckp...ku kurus mcm org sakit plak. masih menerima penghinaan. tp ku xkesah..layan..yg penting...i love myself!!! itulah yg paling penting. self satisfaction n confident =)

    so..bg yg nk tau tips yg ku dh apply adalah seperti berikut (bukan nk belagak or riak..sekadar berkongsi cerita bg yg berminat..hehe) :

    1- ku mula makan mengikut piramid makanan yg disarankan dan makan benda yg betul pada waktu yg betul dengan kuantiti yg betul secara konsisten. makan pagi adalah wajib, tghari perlu makan benda yg seimbang (mesti ade karbo, protein, vitamin dan minerals), makan petang ku lebey kepada benda yg light skit..mcm roti..kueh..n malam, hanya jus epal ijau.

    2-pada permulaan diet..perlu melakukan detox supaya berat badan lagi mudah turun. yang aku amalkan adalah natural la mcm minum jus epal ijau dan teh ijau.

    3.mengamalkan senaman selama sejam setiap hari..mempunyai target calories to be burned pada setiap hari. pada mulanya..ku joging..kdg2 g gym kat area putrajaya (rm2 untuk sejam) hehe..kdg2 buat senaman kat umah je sbb ade basic equipment kat umah mcm dumbell, skipping rope and stepper.

    4-ku minum air 45 minit atau sejam selepas makan. ku kunyah makanan dgn betul n menikmati setiap suapan dgn sebaiknya supaya cepat kenyang.

    5-minum air 2 - 3 liter sehari..ini adalah salah satu cara detox jugak.

    so basically..inilah yg ku amalkan. xperlu pil diet yg beratus ringgit..hanya perlukan disiplin yg tinggi dan kesungguhan. set ur goal n go for it. yg penting..walau apepun bentuk badan kite..always love yourself.