SMN & SNB =)

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, January 31, 2009

PERANCANGAN KEWANGANPerancangan kewangan yg baik adalah amat penting untuk memastikan kebahagian dlm hidup kita. Perancangan kewangan yg terbaik adalah mengikut keperluan hidup kita. Ianya perlu mempunyai strategi dan objektif yg jelas, praktikal dan mudah difahami. Aku x kata duit itu segala-galanya akan tetapi segala2nya memerlukan duit. Itu lumrah dunia yg harus kita terima kan. Gaji bnyk mn pun…kalau kita menerima berkat drpdNYA dan kita bijak menguruskannya..insyaALLAH akan cukup.

Ok..untuk para wanita yg amat aku sayangi…kalau kita ini diberi kesempatan utk hidup sampai usia emas la kan..jadi! Perancangan Persaraan itu amatlah penting..mari kita lihat beberapa fakta yg berkaitan yg mungkin leh trigger minda kita ya (aku petik dari http://www.simpanduit.com/) :

1- Hamper 85% org tua miskin adalah wanita
2- 80% penghuni rumah kebajikan adalah wanita
3- 60% wanita tiada pencen atau sara hidup
4- 18% wanita langsung tidak membuat simpanan utk persaraan
5- Lebih 72% pesara habiskan KWSP dlm masa 3 tahun sahaja (fuyyyooo!!!)

Rancang lah perancangan kewangan anda dgn baik…di usia awal 20-an…jgn la berhutang terlalu bnyk, gunakan credit card sewajarnya dan selalulah ukur baju di badan sendiri. Ramai org muda yg dh jadi muflis. Think about it ya! Wallahua’lam

No comments: