SMN & SNB =)

Daisypath Anniversary tickers

Monday, February 1, 2010

stop criticizing!! start judging yourself!!

MISS FABULOUS!! =p

salam..aku menulis blog dikala aku berada pada tahap kewarasan yg sewajarnya. hehe. tujuan post kali ini adalah lebih kepada luahan perasaan. bila teringat rasa tersentuh gak hati ni..tapi apakan daya..mulut manusia..tak boleh tutup kan.

so..aku akan story balik..kritikan/-ve comments daripada juri2 awam yang aku x penah lantik pun, (tp dia tetap nk komen), korang nilai lah sendiri. patutkah tersentuh hati ku ini or im just over feeling. kritikan yang aku terima sepanjang aku brada di putrajaya..yg aku rs org tu xde hak pun nk berkata begitu terhadap aku.

ISU AKU TURUN BERAT BADAN

fuyyoo!! isu ni hangat diperkatakan ya..aku pun xsangka akan mendapat liputan sebegini luas. masa aku nk senaman dulu..aku xkacau sape pun. skg dh trun..ramai plak org nk bg pendapat ek. isk3. sabo je la bani. aku selalu berdoa.. " ya ALLAH, aku mohon..turunkan lah berat badan ku sekiranya ia baik untuk ku. dan Ya ALLAH..jika aku kurus..jgn hanyutkan aku dgn pakai2an ala2 golongan kafir/ berpakaian ketat dan tidak menutup aurat." so skg..aku tgh kurus..aku sedang diuji ALLAH dgn nikmat yg sementara. berikut adalah kritikan yg aku terima, dan aku tersimpan dalam ingatan..dan sudah tentu saja aku dah memaafkan org itu..

1) "isk2...awat muka cenkung ni...mcm org sakit na. mcm org tua pun ada jugak."

- ni komen dr mami jarum yang selalu bertandang ke rumah. dia ckp kat mak aku. mak aku hangen la jugak. so aku ckp..biokan. mungkin saja dia jeles sbb anaknya makin dipam2. biarkan..

2) aku sedang minum air dalam bilik mesyuarat "bani, kamu ni ade kencing manis ke..asyik minum air je ni"

- aduh..aku xsangka leh dicop sebegini. aku explain kat dia..saya mmg minum air bnyk wpun x dahaga, untuk tujuan detoks. puas hati dgn jwpn saya? saya sihat ye puan. puan jagalah kandungan puan elok2..takut2 puan je yg diabetis =))

3) aku baru masuk bilik mesyurat "bani, makanla bekpes tu..jgn la diet..kamu tu lagi skit nk jadi papan dah"

- pedih2...aku ckp kat puan ini..bukan saya xnk makan bekpes ni. tp sbb saya dah kenyang..saya bekpes awal..so pg2 lagi saya dah pegi cafe. lgpun..nasik lemak..bukan lah pilihan saya untuk bekpes. (lau aku papan..ko ape?)

4) "ek eh..nape ngn dia tu..kurus semacam..kurus sbb sakit ke ape"

- yg ni komen org yg pandang aku dr jauh je..then back-bitting la. ape lg. xpe..tp impak nye..aku was-was ngn golongan manusia ini..yg kalau berselisih ngn aku. senyum manisnya. tp dalam ati..hanya ALLAH yg tau..sowila..aku dh xpercayakan kalian.

5) "eh bani..ko xde bontot la"

-yg ni aku dpt time PMS. mmg menitis air mata aku. mungkin saja aku tidak memakai jeans ketat..untuk menunjuk bontot aku, jgn la ckp aku xde bontot de.

6) "btul ke x amik ubat kurus ni..?"

-yg ni aku rs nk lempang je..lantak ko la nk pcaye or x. sesen pun aku x rugi.

7) "skit nye makan..diet xhbs2 lg ke. udah2 la tu..dh kurus dah..."

- yg ni komen mungkin dr org yg tidak bnyk membaca. aku makan mengikut piramid makanan..bukan diet dah. akai ada ka. change ur mind setting plz...

ini lah antara sdikit sbnyk isu berat badan aku ek. kebanyakkannya..org komen..aku senyum n aku berlalu pergi. kerna..bnyk kritikan yg aku nk kena telan. so kritikan anda mungkin saja..bukan yg pertama, dan yg pasti bukan yg terakhir.


ISU PAKAI KERETA WIRA KELUARAN 1997


"Oi..beli la keta baru. asyik pakai keta buruk ja"

"ko ni pegawai..kedekut ke xnk pakai kete baru ni"

hehe..komen cm ni. aku x kesah sgt. tp kalau salah waktu..rs nk nanges pun ada. salahkah aku..meletakkan kemahuan aku dibelakang..dan mendahulukan 1 tgjwb murni aku terhadap ibuku terlebih dahulu. hny wira yg aku termampu. bnyk fund yg perlu aku penuhi..kang aku pakai kete mahey2..kawen pakai loan..nk uat ape beb. bek la..aku ukur baju di badan sendiri.


ISU SELALU GAYUT NGN MAK

mmg aku akui..aku gayut ngn mak aku..lebih daripada normal. tp dia ibuku..best friend aku..xsalah kan. ade jugak yg kata..

"dia tu suma nk citer kat mak die.."

komen aku...ko gayut pakwe/ makwe...3g ngn bini..xpenah terlintas pun dihatiku yg -ve. tp aku gayut ngn ibu...ade jugaks yg nk kata ek. hargailah ibu anda..mungkin saja dia tgh kesunyian..di kala usia emas..xbnyk waktu utk kita nk bahagiakan ibu. tp mungkin saja..suara ceria kita ini dapat membuat ibu ketawa, menceriakan hari nya. stiap pagi aku kol mak dulu sblm dtg keje, mintak restu..lu ade mslh ke? hahahaha.

ISU HANDBAG N KASUT

"Aku tarak bley pandang handbag n kasut hg ni"

-plg terkesan di hatiku..aku berbelanja dgn apa yg ada. mungkin saja..waktu itu aku baru mula bekerja. aku perlukan masa utk develop diri.

-dan aku bukan lah manusia yg bila tgk seseorg itu..melihat brand kasut yg dia pakai, jenis kain yg dia pakai..jenis handbag...aku bukan jenis cm tu. lau dia dtg bersembang ngn aku lama pun..berlalu pergi..aku xperasan pun brand ape yg dia bw. cuma yg terkesan di hati ku..sifat2 +ve yg dia ada..or sifat -ve yg terlalu jelas utk aku membutakan diri. brand is a bonus for me..lau aku berkenan then ade brand..aku beli. lau aku berkenan n xde brand...aku beli jugak lau aku nk.


KESIMPULANNYA:

Aku xkan pernah bisa memuaskan hati siapa2. pesan ibu, biola ape org nk ckp..janji aku tau ape yg aku buat. truskan healthy lifestyle n jgn sesekali berbelanja melebihi kemampuan.

WHEN PEOPLE WANT TO CRITICIZE U..GIVE THEM CHANCES..WHEN THEY HAVE DONE..STAND UP, GIVE THEM A BIG SMILE & A BIG APPLAUSE...N DONT SAY ANYTHING, JUST WALK AWAY AS A WINNER. TO ALL THE PEOPLE OUT THERE..IM YOUNG, FABULOUS N FULL WIF CONFIDENT!!!! (BANI POSSIBLE)