SMN & SNB =)

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, August 29, 2010

sakit GG ag..

berikut adalah rawatan yg bakal aku amik. di kala fasa terakhir ramadhan ni..tabahkan ati =D

Rawatan salur akar (rawatan endodontik) merupakan salah satu rawatan
pilihan bagi gigi yang telah dijangkiti atau rosak atau mati agar gigi
tersebut tidak dicabut dan boleh terus kekal berfungsi di dalam mulut.

Apakah ciri-ciri gigi yang memerlukan rawatan salur akar?

  • Gigi yang rosak teruk atau mempunyai tampalan yang besar hingga melibatkan lapisan pulpa.
  • Gigi yang telah mati.
Kenapa rawatan salur akar perlu dilakukan?

Rawatan salur akar dilakukan supaya gigi yang rosak itu tidak dicabut yang mana akan dapat mengekalkan gigitan dan fungsi gigi.


Apakah akibatnya jika rawatan ini tidak dibuat?
  • Ketidakselesaan atau kesakitan akan bertambah teruk.
  • Jangkitan atau nanah akan terjadi pada gigi tersebut.
  • Gigi itu mungkin terpaksa dicabut.

Prosedur

Rawatan ini mungkin memerlukan satu hingga dua atau lebih temujanji.
Salur akar (kanal) gigi akan dibersihkan terlebih dahulu dengan
menggunakan peralatan dan ubatan sebelum ianya ditutup.



Soalan yang kerap ditanya

Adakah rawatan ini menyakitkan?
  • Kebiasanya rawatan ini tidaklah menyakitkan. Bius setempat kadang- kadang digunakan jika perlu.
  • What complications may arise?
    • You may experience bleeding, pain, swelling or discomfort.
      Infection may also occur but this can be treated with antibiotics and pain killers.
  • Adakah saya memerlukan korona selepas rawatan salur akar?
    • Rawatan
      salur akar tidak semestinya memerlukan korona. Rawatan korona hanya
      perlu jika kehilangan struktur asal korona gigi sangat teruk.
  • Di mana saya boleh mendapatkan rawatan ini?
    • Anda boleh ke klinik pergigian yang berhampiran untuk mendapatkan nasihat, pemeriksaan dan maklumat lanjut mengenai rawatan ini.
  • Thursday, August 26, 2010

    bukankah diam itu lebih baik??

    Kenapa asyik membuka mulut

    berkata-kata kosong

    tanpa manfaat sedikitpun,

    bukankah diam itu lebih baik?


    Kenapa sibuk mengatakan

    keburukan orang lain

    dengan tidak henti-henti mengumpat,

    bukankah diam itu lebih baik?


    Kenapa mulut tidak penat

    mengeluarkan kata-kata kesat

    meskipun kepada rakan-rakan,

    bukankah diam itu lebih baik?


    Kenapa masih tidak insaf

    berkata-kata buruk

    dengan mengutuk orang lain,

    bukankah diam itu lebih baik?


    Kenapa agaknya mulut itu

    tidak boleh dikunci walaupun

    untuk masa yang singkat,

    bukankah diam itu lebih baik?

    lama gile x update blog.. =)

    salam to all muslims,

    lama gila aku x update blog. kononnya bz la sgt kan..so kali ni dah update n touch up2 sket blog. rasa semangat la sket. nothing much to tell, bersyukur dengan apa yg ada. dah mula sibuk fikir pasal wedding..wakaka. mcm x caya ja..pelan2 kayuh. so smpi di sini dulu..nnt ada apa2 yg bermanfaat akan ku update lg.

    wassalam =)